2010. augusztus 14., szombat

Kókuszos mandulás lowcarb sütemény

Szintén régi kedvenc ez a sütemény, átütő kókuszos ízzel, és bár kalóriában nem olyan kevés egy szelet, tele van rosttal és nagyon kevés a szénhidráttartalma.

Tökéletes desszert egy délutáni tea mellé :)


A hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 100 g (finomra őrölt) kókuszreszelék
- 90 g darált mandula (én héjas mandulás használok)
- 2 db tojás + 4 evőkanál víz
- 14 g folyékony édesítő
- egy kis kanál reszelt citormhéj, és vanilia aroma (elhagyható)
- egy kevés szeletelt mandula a tetejére

Az elkészítése: a megpuhított vajhoz adjuk az édesítőt, citromhéjat, valamint a felvert tojásokat és a vizet, végül a kókuszreszeléket és a mandulát is hozzákeverjük a masszához. Szilikonos vagy sütőpapírral kibélelt formában 175 fokon 35-40 perc alatt megsül.

Ha 16 szeletre vágjuk, 1 db-ban van:
- 131 kcal
- 3,1 g fehérje
- 13,5 g zsír
- 2,8 g ch és 1,8 g rost, azaz
- 1 g netto szénhidrát.

Az eredeti recept hámozott mandulát használ, amivel bizony látványosabb a sütemény, azonban nekem a napi rostfogyasztáshoz a sütemények és nasik is jelentősen hozzájárulnak, így saját felhasználásra maradok a kissé barnásabb változatnál :)


!! A kész sütik kicsit szárazabbak és jóval törékenyebbek, mint egy lisztes sütemény. Várjuk meg, amig kihűl, és óvatosan bánjunk vele, úgy nem lesz gond a szeleteléssel.
Pár kanál tejszinhab a tálaláskor- természetesen nem cukrozott - pedig a szárazságot is enyhíti..

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ma megsütöttem, az íze nagyon tuti, de nagyon morzsálódik! Neked is? Annyira, h felszelem, és esik is szét! Kicsit száraz, valamivel nyakon kéne öntenem, van ötleted?
    Szerintem, vmit nem csináltam jól, h szétesik...

    VálaszTörlés
  2. Szia, nem kellene szétesnie, de valóban törékenyebb az állaga egy lisztes sütinél. Én egy 20 cm-es szilikonformában sütöm meg, és gond nélkül 16 szeletre vágom. (a képen egy "dupla" adag, azaz 1/8 szelet látható). Óvatosan bánok vele, de egyben marad minden szelet.
    Egyelőre nem tudom mi lehetett a gond, de ha lesz ötletem megírom.

    Tejszín - ha nem is mértéktelenül - belefér ebbe a diétába, így akár enyhén felverve, akár csak meglocsolva jó lehet hozzá.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen:
    Készíts hozzá tej- és gluténmentes csokiöntetet.
    A blogomon találsz egy jó, kipróbált receptet, amit menta nélkül is elkészíthetsz:
    http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/2010/03/mentolos-csokis-angol-krem-ala-michel.html

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Alexandra a linket, megnéztem, és ki fogom próbálni:)
    Sajnos a zabtejnek majdnem duplája a szénhidráttartalma a tehéntejnél, ezért én inkább a kókusztejet javaslom, ha valaki a tehéntejet szeretné kiiktatni az étrendjéből, de mellette szémhidrátszegényen étkezne.
    (kakókusztej is előállítható otthon, sok recept van róla az interneten)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails