Tökéletes desszert egy délutáni tea mellé :)
A hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 100 g (finomra őrölt) kókuszreszelék
- 90 g darált mandula (én héjas mandulás használok)
- 2 db tojás + 4 evőkanál víz
- 14 g folyékony édesítő
- egy kis kanál reszelt citormhéj, és vanilia aroma (elhagyható)
- egy kevés szeletelt mandula a tetejére
Az elkészítése: a megpuhított vajhoz adjuk az édesítőt, citromhéjat, valamint a felvert tojásokat és a vizet, végül a kókuszreszeléket és a mandulát is hozzákeverjük a masszához. Szilikonos vagy sütőpapírral kibélelt formában 175 fokon 35-40 perc alatt megsül.
Ha 16 szeletre vágjuk, 1 db-ban van:
- 131 kcal
- 3,1 g fehérje
- 13,5 g zsír
- 2,8 g ch és 1,8 g rost, azaz
- 1 g netto szénhidrát.
Az eredeti recept hámozott mandulát használ, amivel bizony látványosabb a sütemény, azonban nekem a napi rostfogyasztáshoz a sütemények és nasik is jelentősen hozzájárulnak, így saját felhasználásra maradok a kissé barnásabb változatnál :)
!! A kész sütik kicsit szárazabbak és jóval törékenyebbek, mint egy lisztes sütemény. Várjuk meg, amig kihűl, és óvatosan bánjunk vele, úgy nem lesz gond a szeleteléssel.
Pár kanál tejszinhab a tálaláskor- természetesen nem cukrozott - pedig a szárazságot is enyhíti..
!! A kész sütik kicsit szárazabbak és jóval törékenyebbek, mint egy lisztes sütemény. Várjuk meg, amig kihűl, és óvatosan bánjunk vele, úgy nem lesz gond a szeleteléssel.
Pár kanál tejszinhab a tálaláskor- természetesen nem cukrozott - pedig a szárazságot is enyhíti..
Szia!
VálaszTörlésMa megsütöttem, az íze nagyon tuti, de nagyon morzsálódik! Neked is? Annyira, h felszelem, és esik is szét! Kicsit száraz, valamivel nyakon kéne öntenem, van ötleted?
Szerintem, vmit nem csináltam jól, h szétesik...
Szia, nem kellene szétesnie, de valóban törékenyebb az állaga egy lisztes sütinél. Én egy 20 cm-es szilikonformában sütöm meg, és gond nélkül 16 szeletre vágom. (a képen egy "dupla" adag, azaz 1/8 szelet látható). Óvatosan bánok vele, de egyben marad minden szelet.
VálaszTörlésEgyelőre nem tudom mi lehetett a gond, de ha lesz ötletem megírom.
Tejszín - ha nem is mértéktelenül - belefér ebbe a diétába, így akár enyhén felverve, akár csak meglocsolva jó lehet hozzá.
Névtelen:
VálaszTörlésKészíts hozzá tej- és gluténmentes csokiöntetet.
A blogomon találsz egy jó, kipróbált receptet, amit menta nélkül is elkészíthetsz:
http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/2010/03/mentolos-csokis-angol-krem-ala-michel.html
Köszönöm Alexandra a linket, megnéztem, és ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésSajnos a zabtejnek majdnem duplája a szénhidráttartalma a tehéntejnél, ezért én inkább a kókusztejet javaslom, ha valaki a tehéntejet szeretné kiiktatni az étrendjéből, de mellette szémhidrátszegényen étkezne.
(kakókusztej is előállítható otthon, sok recept van róla az interneten)