Egy újabb rostdús sós keksz, és bár étel-szépségversenyt nem lehetne nyerni vele, az íze egész jó, éhségűző nasinak kiváló, kevés a kalória tartalma (14 kcal/db) és szinte nincs is benne szénhidrát (0,2 netto ch/db).
Az ízében erőtelejesen érezni a lenmagot, amit én azért is használok gyakran, mert egyrészt tele van rostokkal, amelyek nem emészthetők, azaz nem jut velük energia a testbe, és sok folyadékkal fogyasztva hamar teltségérzést keltenek*, valamint a mag olajtartalmának 50-52%-át az omega-3 zsírsav teszi ki, ami az egyik olyan eszenciális zsírsav, amit a szervezetünk nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennünk**. Hát elsősorban ezek miatt csempészek belőle a legtöbb receptbe ...
A lenmagos ropogós hozzávalói:
- 40 g darált lenmag
- 1 db tojásfehérje
- 30 g reszelt sajt (én parmezán és gouda keverékét használtam)
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 g szójafehérke izolátum (el is hagyható)
- 2 ek víz
- 1/4 teáskanál só, (és kevés bors, ha szeretjük)
Elkészítése: Alaposan elkeverjük először lenmagot, a szójafehérjét, a sót (borsot) és a reszelt sajtokat, majd a vízzel és reszelt (vagy összenyomott) fokhagymával elkevert tojásfehérjét is hozzá adjuk. Egy kis ragadós masszát kapunk, amiből - 2 perc állás után - kiskanállal 20 kis halmot rakunk egy (szilikonos) sütőpapírral bélelt tepsibe. Nedves kézzel kis golyókat formázhatunk a halmokból, amiket folpack segtségével szépen el tudunk lapítgatni (az a jó, ha - viszonylag - egyenletesen vékonyak) 175 fokon 15-20 perc alatt megsütjük (azért figyeljünk oda, hogy ne barnuljon meg nagyon..)
Az "ihlet" erről az oldalról érkezett.
Ha 20 kis korongot készítünk, akkor 1 darabban van:
- 14 kcal
- 2,5 g fehérje
- 1 g zsír
- 0,9 g szénhidrát és 0,7 g rost, azaz
- 0,2 g netto ch
Tehát akár ötösével is ehetjük:) (sok -sok folyadékkal együtt!!)
** forrás: http://shop.builder.hu/cikkek.htm4?id=138
nagyon finom lehet
VálaszTörlésNyamika! Ezt is megcsináltam! :) nekem nagyon ízlik. Bár én dupla adag sajttal csináltam. (Trappista).
VálaszTörlésSzerintem jól tetted, hogy emelted a sajt mennyiségét, legközelebb én is többet teszek bele, mert ropogósabb, ízesebb lesz tőle. A kcal tartalma így is nagyon alacsony, a ch-t pedig nem elemli meg túlzottan..
VálaszTörlés