2010. augusztus 10., kedd

Sajtos szezámos tallér

Nem vagyok kifejezetten édesszájú, de az alacsony szénhidrát-fogyasztás mellett, gyakrabban kívánom meg az édességeket, mint egyébként. Ezért van itthon mindig egy kis LC süti, keksz (akár lefagyasztva), de van olyan alkalom is, amikor sós ropogtatnivalót ennék. (Mivel ennél a diétánál - ha megfelelően csináljuk - drasztikusan lecsökken az éhségérzet, sokszor "csak úgy" eszem egy kicsit, elég egy pár falat, de az sem mindegy, hogy mi...)

Ez a sajtos tallér már régen a kedvencem, az eredeti ötlet innen származik. Gyorsan elkészül, kevés alapanyag kell hozzá, és minimális a szénhidrát-tartalma.

A recept:
- 20 dkg zsíros sajt
- 60 g darált mandula
- 10 g darált lenmag
- 10 g szezámmag
- kevés só, bors, vagy egyéb fűszer ízlés szerint

Elkésztése: A sajtot finomra reszeljük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi alapanyaggal (hajlamos a sajt összeragadni, ezért amennyire lehet, a villával lazítsuk). Utána már neki eshetünk kézzel, és jól összegyúrjuk őket, amig teljesen össze nem áll a massza (pár perc). Ezután elkezdjük felezgetni a "tésztánkat", cél, hogy cca 32 db kis golyót kapjunk, amit a tenyerünkben ellapítunk (az elején lehet méregetni is, később elég "szemre" felezni). A kis korongokat 15 perc alatt 175 fokon megsütjük.

Nagyon sok változatot lehet belőle készíteni, a sajt egy része lehet füstölt, mehet bele egy kicsi morzsolt oregano, vagy akár kömény, vagy pl cayanne bors (csak keveset, mert elég erős!) Egyszerre csak egy fűszert adjunk hozzá, hogy érvényesüljön az íze.

Ha 32 db-ot készítünk belőle, 1 db-ban van:
- 54 kcal
- 3,2 g fehérje
- 4,3 g zsír
- 1 g szénhidrát és 0,5 g rost, azaz
- 0,5 g netto szénhidrát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails