2010. augusztus 12., csütörtök

(egészen) Alacsony szénhidráttartalmú kenyér

A lowcarb diéta kipróbálása óta legtöbbet a kenyérsütéssel kísérleteztem. Rengeteg receptet találtam - elsősorban angolul - és sajnos a legtöbb nagy csalódást okozott: rosszabbnál rosszabb állagok és ízek. Volt, amelyik még elsőre valahogy elfogyott, de elég is volt belőle. Szerencsére egészen elfogadható recepteket is kipróbáltam, és igyekeztem továbbfejleszteni (ilyen volt pl. a lenmagos kenyér, de erről majd később). Most egy olyan kenyérreceptet szeretnék bemutatni, ami - azon túl, hogy 1 g szénhidrátot tartalmaz szeletenként - egészen kellemes meglepetés volt, és azon kivételek közé tartozik ahol szinte semmit nem változtattam az eredeti recepten.


Számos csalódás után, már nem nagyon érdeklődtem a "kenyérimitációk" iránt, de ez a recept annyira egyszerűnek tűnt, hogy gondoltam egy próbát megér. Az eredmény: kellemes állagú, jól - egészen vékonyra -szeletelhető, rugalmas és puha belsővel és vékony héjjal rendelkező, nem morzsálódós "kenyér". Az íze... maradjuk annyiban, hogy nem rossz, szerencsére nem túl erős, ezért jól megpakolva, vagy erőtelejes ízekkel fogyasztva egészen kellemes.

Hozzávalók:
- 100 g búzasikér (szejtán)
- 20 g szójafehérje izolátum
- 15 g olivaolaj
- 40 g tejszin
- 3 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 0,5 dl víz

Elkészítés: a száraz és a nedves összetevőket külön alaposan elkeverjük, majd összeöntjük őket, és kézi mixerrel 1 percig keverjük. Sütőpapírral bélelt, vagy szilikonos sütőformába öntjük és 195 fokon 25-30 percig sütjük.

Én 18 szeletre vágtam, és így 1 szeletben van:
- 48 kcal
- 6,5 g fehérje
- 3,2 g zsír
- 1 g szénhidrát (0g rost)

A jó benne, hogy minden hozzávalót - elérhető áron - meg lehet kapni a bioboltokban, Az egyedüli problémám vele, hogy nincs rosttartalma, ezért lehet, hogy még is belecsempészek majd egy kis búzakorpát vagy lenmagot (ezek szinte kizárólag fel nem szívódó szénhidrátot tartalmaznak), csak olyan szép az állaga, hogy félek elrontani... Reggelihez 2-3 szelet is kényelmesen belefér a diétába.

***
Update: másnapra az állaga sokat romlik, már nem olyan kenyérszerű, ezért megpróbáltam megpirítani, ami nagyon jót tett neki: a héja ismét ropogós, a belseje pedig - vékony kéreggel - ismét puha. A mellékíze megmaradt, ezért továbbra is érdemes szendvicsalapnak használni, mint önmagában fogyasztani... A pirÍtás azért is előnyös, mert így a lefagyasztott szeleteket* is "frissé" varázsolja.
(mivel nagyon magas a fehérjetartalma, gyorsan romlik,  de felszeletelve jól fagyasztható)

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ma reggel olvastam végig a blogodat és rohantam is a konyhába, hogy megsüssem ezt a kenyeret, annyira megtetszett a recept. Ízre nekem nagyon bejön, jobban, mint a hagyományos péksütemények, úgyhogy: köszönöm, köszönöm, köszönöm!
    Zita

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, és nincs mit:)

    Nekem egy kicsit erős a mellékíze, különösen másnap, de azért mindig van itthon lefagyasztva pár darab.. A pirítás nagyon jót tesz neki, próbáld majd ki!

    VálaszTörlés
  3. Kedves LC Cuisine!

    Meg tudnád nekem írni, hogy mennyi a búzasikér nettó ch tartalma?

    Köszönettel:
    Helga

    VálaszTörlés
  4. Kedves Helga,

    az én adatbázisom szerint:
    100 g búzasikér (gabonafehérje - glutén)tartalmaz:
    382 Kcal
    77,8 g fehérjét
    2,4 g zsírt
    14 g szénhidrátot
    0 g rostot
    azaz a netto szénhidráttartalma is: 14 g

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! :)

    Még annyi, hogy mivel ez szinte tisztán fehérje, nem magas a glikémiás indexe, ugye?

    Köszönöm:
    Helga

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails