2010. augusztus 25., szerda

Cukkinikorongok

Az eredeti tervem szerint ropogós cukkini-tallérokat szerettem volna sütni (amolyan röszti vagy tócsni félét), de ezek a helyes kis lepénykék nem lettek kifejezetten ropogósak. Azonban az íze így is különleges és  finom lett, a puha korongokhoz pedig nagyon jól passzolt a házi krémsajt. Nem csak önállóan, hanem köretként is megállja a helyét, akár egy tejszínes ragu, vagy bármilyen mártással készült hús- vagy halétel mellett   jól helyettesítheti a krumpli vagy rizs köretet, (a szénhidráttartalma pedig töredéke..)

Ezeket az alapanyagokat használtam fel:
- 20 dkg cukkini
- 2 db tojás
- 10 g zabkorpa
- 10 g darált lenmag
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1/2 fej hagyma
- só, bors

Elkészítése:
A cukkinit legyaluljuk, vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk, és besózva 10-15 percig állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk a levét (egy tiszta konyharuhába téve a legegyszerűbb)*, majd összekeverjük a többi hozzávalóval és pár csepp olivaolajon kis halmokban kisütjük a lepénykéket.
*általában én sem szeretem kipréselni a zöldségek értékes nedvét, de most muszáj volt, hogy ne essenek szét a kis korongok. Még így is elég sok lé kisült belőle.

A fenti mennyiségből 10 darab lepénykét készítettem, és így egy darabban van:
- 33 kcal
- 3 g fehérje
- 2,8 g zsír
- 2,2 g szénhidrát és 0,8 g rost, azaz
- 1,4 g netto ch

És egy apró trükk: szép, szabályos lepénykéket süthetünk akkor is, ha nincs formasütőnk. Egy nagy méretű -fém- pogácsaszaggatót használtam én is, amit megolajoztam, majd a serpenyőre raktam, és ebbe kanalaztam a masszából. Fél perc után már le is vehető, (sőt ne hagyjuk hogy rásüljön!) és ékkor már megtartják a formájukat a korongok :) Persze tökéletesek e nélkül is, de így igen mutatósak pl. egy ünnepi fogáshoz.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jók a receptek, kár, hogy nem folytattad a blogot.

    VálaszTörlés
  2. Nekem több lett belőle....de iszonyat finom ,meg tudnám enni mind!!!!Köszi a recit,és örülnék újabb és újabb recepteknek !!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails