2010. augusztus 30., hétfő

(Tök)spagetti Carbonara

Amikor a "cukkinitésztát" megkóstoltam már tudtam, hogy más tökfélét is ki fogok próbálni az olaszos tészták helyettesítésére. Az angolszász lowcarb oldalakon található "spaghetti squash", azaz spagetti tök (ami színében és állagában valahol középúton lehet a sütőtök és a mi főzőtökünk között) nálunk nem kapható - legalább is én nem találkoztam vele -,  de úgy gondoltam a sima gyalult tök is tökéletes lesz a célra. A halvány tökcsíkokhoz pedig valami tejszínes ízt képzeltem el, így szinte adva volt, hogy carbonara lesz a szósz.

Mesésen finom lett, és arra gondoltam, amikor ettem, hogy ha ebből mindig lesz itthon, akkor én nem bánom, ha soha többé nem eszem tésztát...

2010. augusztus 29., vasárnap

Fokhagymás lenmagos ropogós

Egy újabb rostdús sós keksz, és bár étel-szépségversenyt nem lehetne nyerni vele, az íze egész jó, éhségűző nasinak kiváló, kevés a kalória tartalma (14 kcal/db) és szinte nincs is benne szénhidrát (0,2 netto ch/db).

Az ízében erőtelejesen érezni a lenmagot, amit én azért is használok gyakran, mert egyrészt tele van rostokkal, amelyek nem emészthetők, azaz nem jut velük energia a testbe, és sok folyadékkal fogyasztva hamar teltségérzést keltenek*, valamint a mag olajtartalmának 50-52%-át az omega-3 zsírsav teszi ki, ami az egyik olyan eszenciális zsírsav, amit a szervezetünk nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennünk**. Hát elsősorban ezek miatt csempészek belőle a legtöbb receptbe ...

2010. augusztus 26., csütörtök

Csokis-mandulás cukkinikenyér

Cukkinirecepteket keresgélve eleinte meglepő volt, majd egész magától értetődő lett, hogy mennyi féle édességhez használják ezt a semleges ízű zöldséget. Leggyakrabban persze kenyerekben és muffinokban találkoztam vele, de palacsintában, sőt, torta és lekvár-receptben is előfordul.  

Ehhez a szénhidrátszegény csokis-mandulás cukkinikenyérhez több helyről is szereztem inspirációt (pl: innen és innen), de végül egy egészen új kombinációt hoztam össze. Az eredmény: puha, szaftos, erőteljesen csokoládé ízű sütemény, amelyből a cukkinit nem lehet ugyan kiérezni, de a tudat, hogy a süti is egészséges zöldséget is tartalmaz, egészen megnyugtató.

2010. augusztus 25., szerda

Cukkinikorongok

Az eredeti tervem szerint ropogós cukkini-tallérokat szerettem volna sütni (amolyan röszti vagy tócsni félét), de ezek a helyes kis lepénykék nem lettek kifejezetten ropogósak. Azonban az íze így is különleges és  finom lett, a puha korongokhoz pedig nagyon jól passzolt a házi krémsajt. Nem csak önállóan, hanem köretként is megállja a helyét, akár egy tejszínes ragu, vagy bármilyen mártással készült hús- vagy halétel mellett   jól helyettesítheti a krumpli vagy rizs köretet, (a szénhidráttartalma pedig töredéke..)

2010. augusztus 24., kedd

Húsgombócok paradicsomszósszal

Mindössze annyi a története ennek a receptnek, hogy a kisfiam szereti a rizzsel készült főtt húsgombócokat, levesbetétként vagy bármilyen mártással, és egyszerűen megkívántam tőle.. Kicsit tartottam attól, hogy a gombócok rizs nélkül kemények és szárazak lesznek, de kellemesen csalódtam, jó állagúak és egészen puhák lettek..  Azóta gyakran készítek, mert jól variálható, egyszerű és finom.

2010. augusztus 23., hétfő

Diós cukkinisaláta

A sült/párolt natur hal vagy hús salátával az egyik legáltalánosabb összeállítás a lowcarb diéátban. Én is gyakran eszem, és mivel több ezer húsos, halas, salátás recept körül lehet válogatni a neten*, én nem fogok túl sokat írni ezekből. Most azonban cukkiniszezon van, és eszembe jutott ez a saláta...

Ezt a receptet úgy 10-12 éve próbáltam ki először, és elég sokszor el is késztettem, majd teljesen feledésbe merült. Azóta leginkább "tzatzikit" ettem nyers cukkiniből, most azonban valami különlegesebbre vágytam. Átnéztem az összes szakácskönyvemet, de sajnos nem sikerült megtalálnom a leírását. Aztán lassan beugrottak a legfontosabb összetevők, bár lehet, hogy kimaradt valami, így is finom lett :)

(* pl. érdemes körülnézni Horász konyhájában)

2010. augusztus 20., péntek

Édes szezámos holdacskák

Vegyes fogadtatása volt a családban ennek  a teasüteménynek, de nekem nagyon ízlett. Érdekes, porhanyós -omlós- az állaga, az íze pedig a sok szezámmagtól és mandulától igazán különleges, a kókuszreszelék pedig csak hab a tortán..:) Egy régi Stahl műsorban láttam az eredeti receptet, azt próbáltam alacsonyabb szénhidrát-tartalmúvá varázsolni... Sajnos voltak tényleg kevésbé jól sikerült változatok (pl. a szójalisztet ki kellett iktatnom, mert a szezámmaggal együtt nagyon fura íze lett..), de úgy gondolom végül egészen jó lett a végeredmény.

AkiK szeretik a pirított szezámmag intenzív ízét, azoknak érdemes kipróbálni!

2010. augusztus 19., csütörtök

Szénhidrátszegény galuska

Pár éve már próbálkoztam lowcarb galuskát főzni, az eredmény pedig egészen bíztató volt, de sajnos a receptet nem találtam sehol... így újra kísérletezgetni kezdtem vele, és - bár nem elsőre - megszületett ez a verzió. (Én is találkoztam, a sok helyen szereplő "speciális lisztes", vagy a sok zabkorpával készült tésztával, de én még kevesebb szénhidráttal szerettem volna elkészíteni.)

Az állaga és az íze kicsit lágyabb, erőtlenebb, mint a rendes lisztes galuskáé, de azért hasonlít - ahogy a képen is látszik -, szerintem nagyon finom, és elég kevés a szénhidráttartalma.

2010. augusztus 16., hétfő

"Spagetti" cukkiniből, olaszos raguval

A cukkiniből készített "áltészta", már nagyon régen izgatta a fantáziámat - hiszen rengeteg lowcarb oldalon megtalálható valamilyen formában, - de mellette nagyon szkeptikus is voltam. Úgy gondoltam, hogy a tésztát képtelenség helyettesíteni, és ennek se füle se farka... végül belevágtam és nem bántam meg, mert istenien finom lett...

Igaz, hogy nem tésztaszerű az íze, de a sűrű, fűszeres szósz és a sajt nagyon jól megy a párolt (még kissé roppanós) cukkinihez, az illúzió is megvan, ahogy a ragu alaposan bevonja a zöldségcsíkokat és ahogy a puha, de rugalmas "tésztát a villámra tekerem... tényleg, mintha... Már most a kedvencem...

2010. augusztus 15., vasárnap

Karfiolpüré

A klasszikus köretek helyettesítése nem könnyű feladat egy kezdő lowcarb diétázónak. Igazából egy haladónak sem :) A párolt zöldségek, és nyers saláták után az ember vágyik a megszokott krumplival vagy rizzsel készült köretekre, ami normál testsúly mellett - mértékletesen - fogyasztható, azonban lowcarb diétázónak még kis mennyiségben sem ajánlott. Szerencsére vannak nagyon jó, egészséges és szénhidrátszegény alternatívák.

Ez a recept, amennyire egyszerű, annyira nagyszerű. Szinte mindegyik lowcarb oldalon szerepel, ennek ellenére én is nehezen szántam rá magam, hogy kipróbáljam. Hamarabb kellett volna, mert azóta a főételek egyik első számú meleg kísérője.

2010. augusztus 14., szombat

Kókuszos mandulás lowcarb sütemény

Szintén régi kedvenc ez a sütemény, átütő kókuszos ízzel, és bár kalóriában nem olyan kevés egy szelet, tele van rosttal és nagyon kevés a szénhidráttartalma.

Tökéletes desszert egy délutáni tea mellé :)

2010. augusztus 12., csütörtök

(egészen) Alacsony szénhidráttartalmú kenyér

A lowcarb diéta kipróbálása óta legtöbbet a kenyérsütéssel kísérleteztem. Rengeteg receptet találtam - elsősorban angolul - és sajnos a legtöbb nagy csalódást okozott: rosszabbnál rosszabb állagok és ízek. Volt, amelyik még elsőre valahogy elfogyott, de elég is volt belőle. Szerencsére egészen elfogadható recepteket is kipróbáltam, és igyekeztem továbbfejleszteni (ilyen volt pl. a lenmagos kenyér, de erről majd később). Most egy olyan kenyérreceptet szeretnék bemutatni, ami - azon túl, hogy 1 g szénhidrátot tartalmaz szeletenként - egészen kellemes meglepetés volt, és azon kivételek közé tartozik ahol szinte semmit nem változtattam az eredeti recepten.

2010. augusztus 10., kedd

Sajtos szezámos tallér

Nem vagyok kifejezetten édesszájú, de az alacsony szénhidrát-fogyasztás mellett, gyakrabban kívánom meg az édességeket, mint egyébként. Ezért van itthon mindig egy kis LC süti, keksz (akár lefagyasztva), de van olyan alkalom is, amikor sós ropogtatnivalót ennék. (Mivel ennél a diétánál - ha megfelelően csináljuk - drasztikusan lecsökken az éhségérzet, sokszor "csak úgy" eszem egy kicsit, elég egy pár falat, de az sem mindegy, hogy mi...)

Ez a sajtos tallér már régen a kedvencem, az eredeti ötlet innen származik. Gyorsan elkészül, kevés alapanyag kell hozzá, és minimális a szénhidrát-tartalma.

2010. augusztus 7., szombat

Lowcarb Brownie

A brownie-val és általában a csokis sütikkel szerencséje van az alacsony szénhidráttartalmú ételekkel diétázóknak, mert egy magas kakaótartalmú étcsoki kis mennyiségben is átütő csokis ízt képes adni, a szénhidráttartalma pedig nem vészesen magas (ha tekintetbe vesszük, hogy magas a rosttartalma is). Nagyon sok brownie eleve minimális - vagy semennyi - liszttel készül, és ha a cukrot kicseréljük édesítőszerre, akkor már készen is van az istenien finom lowcarb süti.

2010. augusztus 6., péntek

LC piramis

Ezt a "ételpiramist" a Low Carb Chef az oldalán találtam (sok hasznos recepttel együtt). Nagyon jól látható rajta, hogy a csökkentett szénhidrát-tartalmú diétában nem a hús-zsírral ajánlják, - mint ahogy tévesen számos honlap ezzel riogat, - hanem az alacsony ch (és magas rosttartamú) tartalmú  zöldségeket további zöldségek követik, majd a halak és tojások, és csak utánuk a húsfélék. Ez után a gyümölcsöket, olajos magvakat és egyéb olajokat, majd a babot (aminek egyébként magas a fehérje és a rosttartalma is) ajánlja. Legkevesebbet a teljeskiörlésű lisztekből és egyéb gabonákból javasol fogyasztani (de nem tiltja a fogyasztást).


2010. augusztus 5., csütörtök

Meggyes mákos süti - szénhidrátszegényen

A meggyes-mákos süteményt normál változatban is nagyon szeretem (a családomnak gyakran sütök), ezért nagyon megörültem, amikor a hoxa.hu egyik fórumában olvastam ennek egy lowcarb változatát. (Sajnos anno csak a receptet másoltam ki, a fórum pedig több száz oldalas, már nem találtam meg a forrást. Ha bárki úgy gondolja, hogy övé a recept, írjon nekem és belinkelem az eredeti leírást) Egyébként a hoxa.hu lowcarb receptgyűjteménye és az egyes fórumokon fellelhető receptek is nagyon jók. Köszönet nekik :) 

Minimálisan ismét változtattam az eredeti receptem: csak azért, hogy magasabb legyen a rost-tartalma a mandula felét darált lenmaggal helyettesítettem.

2010. augusztus 4., szerda

Csokis mandulás keksz, cukor és liszt nélkül


Ez a keksz (vagy cookie) most az egyik legnagyobb kedvencem, nagyon finom, könnyű és csokoládés, mégis lowcarb :)

Az alapötlet a Cafe' Nilson oldaláról származik, csak egy keveset módosítottam a recepten:

2010. augusztus 3., kedd

Első

Az első bejegyzésem külön "oldalra" került, a "A Blogról" cím alatt :)
Related Posts with Thumbnails