2010. augusztus 30., hétfő

(Tök)spagetti Carbonara

Amikor a "cukkinitésztát" megkóstoltam már tudtam, hogy más tökfélét is ki fogok próbálni az olaszos tészták helyettesítésére. Az angolszász lowcarb oldalakon található "spaghetti squash", azaz spagetti tök (ami színében és állagában valahol középúton lehet a sütőtök és a mi főzőtökünk között) nálunk nem kapható - legalább is én nem találkoztam vele -,  de úgy gondoltam a sima gyalult tök is tökéletes lesz a célra. A halvány tökcsíkokhoz pedig valami tejszínes ízt képzeltem el, így szinte adva volt, hogy carbonara lesz a szósz.

Mesésen finom lett, és arra gondoltam, amikor ettem, hogy ha ebből mindig lesz itthon, akkor én nem bánom, ha soha többé nem eszem tésztát...

Amit felhasználtam 2 adag készítéséhez:
- 40 dkg gyalult tök
- 2 ek olivaolaj
- 6 dkg füstölt tartja (lehet húsos császárszalonna is)
- 1,5 dl főzőtejszin
- 2 tojás sárgája
- egy fél gerezd fokhagyma
- 5 dkg kemény sajt, lereszelve
-  só, bors, és oregano

Elkészítése:
A gyalult tököt 2 evőkanál olivaolajon pár perc alatt puhára pároltam (nagyon gyorsan megpuhul, ne várjuk meg, amíg "főzelék" lesz belőle, nem is fűszereztem meg, mert a mártás elég ízt ad neki). A carbonara szósznak is van jó pár változata, az én bevált receptem szerint kevés olajon megpirítjuk a főtt tartját (vagy húsos császárszalonnát), ráöntjük a tejszínt, majd amikor jól átforrósodott, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a két tojás sárgáját, egy pici fokhagymát reszelünk bele, sót, borsot ízlés szerint, valamint 1-2 evőkanál reszelt kemény sajtot (pl. parmezán vagy cheddar)  is keverünk hozzá. Ezt a sűrű szószt a "tésztánkhoz" adjuk, és már fogyaszthatjuk is.

Sajttal együtt egy adagban van:
- cca 383 kcal
- 17,3 g fehérje
- 26,8 g zsír
- 16,4 g szénhidrát és 4 g rost, azaz
- 12,4 g netto ch*


Ezzel az étellel tényleg új dimenziók nyíltak meg, és már tudom is, hogy még milyen tésztákat fogok vele kipróbálni.. A cukkinikenyér után az sem kizárt, hogy mákostésztát csinálok :)


*újra számoltam, és tényleg nem voltak jók az adatok... mea culpa. Kérek mindenkit, akinek fontos hogy mennyi ch-t eszik egy nap, hogy minden esetben számolja ki (akár előre) az értékeket...

4 megjegyzés:

  1. Nem vagyok egy tökrajongó, de ez érdekes.

    VálaszTörlés
  2. Egy próbát mindenképpen megér. Persze, ha nem kezdtem volna szénhidrátszegény diétába, biztosan nem jutott volna eszembe a tészta helyettesítése tökfélékkel, de örülök, hogy kipróbáltam, és biztos vagyok benne, hogy akkor is el fogom készíteni, ha már nem akarok fogyni.

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam ma, szerintem szuper. Bár én sonkával és baconnel csináltam + gombát is tettem bele. :)

    VálaszTörlés
  4. örülök:)
    szerintem is, éppen úgy variálható a feltét rajta, mint egy rendes tésztánál:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails