2010. augusztus 26., csütörtök

Csokis-mandulás cukkinikenyér

Cukkinirecepteket keresgélve eleinte meglepő volt, majd egész magától értetődő lett, hogy mennyi féle édességhez használják ezt a semleges ízű zöldséget. Leggyakrabban persze kenyerekben és muffinokban találkoztam vele, de palacsintában, sőt, torta és lekvár-receptben is előfordul.  

Ehhez a szénhidrátszegény csokis-mandulás cukkinikenyérhez több helyről is szereztem inspirációt (pl: innen és innen), de végül egy egészen új kombinációt hoztam össze. Az eredmény: puha, szaftos, erőteljesen csokoládé ízű sütemény, amelyből a cukkinit nem lehet ugyan kiérezni, de a tudat, hogy a süti is egészséges zöldséget is tartalmaz, egészen megnyugtató.


Hozzávalók:
- 150 g cukkini
- 20 g olvasztott vaj vagy kókuszolaj

- 2 db tojás + 2 ek víz 
- 100 g darált mandula
- 50 g  darált lenmag
- 15 g kakaópor
- 12 ml folyékony édesítő
- 5 g sütőpor és egy csipet szódabikarbóna
- 25 g (min 75%-os) étcsokoládé
- 1 ek almaecet
- egy csipet só, ízlés szerint egy csipet fahéj
- vanilia kivonat
- 10 g szeletelt mandula a tetejére

Összeállítás:
A cukkinit meghámozva reszeljük, vagy gyaluljuk le, és egy csipet sóval átkeverve pihentessük 10-15 percig, majd egy tiszta konyharuhát használva nyomjuk ki a levét. Amíg pihen a cukkini, keverjük össze a nedves összetevőket: a tojást, a vizet, a kókuszolajat (vagy olvasztott vajat), az édesítőt, az almaecetet és vaniliát. Majd adjuk hozzá a külön elvegyített száraz összetevőket: a lenmagot, mandulát, kakaóport, és a sütőport, végül keverjük bele az apróra vágott étcsokoládét. A masszát öntsük szilikonformába, vagy sütőpapírral bélelt formába, a tetéjre szórjunk szeletelt mandulát, és 175 fokon süssük 40-45 percig (ellenőrizzük, hogy átsült-e)

Én 12 szép szeletet vágtam a kenyérből, és így 1 darabban van:
- 111 kcal
- 5,5 g fehérje
- 10 g zsír
- 4,9 g szénhidrát, 3 g rost, azaz
- 1,9 g netto ch

Nehéz megállni hogy ne együnk sokat belőle, de 1 szelet is elég laktató. A többit pedig érdemes szeletelve, egyenként folpackba csomagolni és lefagyasztani, így több napra elegendő uzsonnánk, vagy tízóraink lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails