A brownie-val és általában a csokis sütikkel szerencséje van az alacsony szénhidráttartalmú ételekkel diétázóknak, mert egy magas kakaótartalmú étcsoki kis mennyiségben is átütő csokis ízt képes adni, a szénhidráttartalma pedig nem vészesen magas (ha tekintetbe vesszük, hogy magas a rosttartalma is). Nagyon sok brownie eleve minimális - vagy semennyi - liszttel készül, és ha a cukrot kicseréljük édesítőszerre, akkor már készen is van az istenien finom lowcarb süti.
Ennek ellenére én nagyon sokat kísérleteztem ezzel a brownie-val, hogy ne legyen kalóriabomba, de kellemes legyen az állaga, magas a rosttartalma stb.. A legelső kedvenc lowcarb sütik közé tartozott, ami most is mindig van itthon lefagyasztva, hogy csak elő kelljen kapni. (A viszonylag magas fehérjetartalom miatt pár nap alatt sajnos megromlik, ha csak a hűtőben tároljuk). A családom és - anno - a kollégáim is nagyon kedvelték :)
Tehát akkor szükségünk lesz hozzá:
- 50 g vaj
- 50 g étcsoki (minimum 75%)
- 20 g kakaópor
- 12 g folyékony édesítő (cca 120 g cukornak megfelelő cukorpótló, de ez attól is függ, hogy mennyire keserű az étcsoki, és mennyi szeretjük édesen..)
- 0,5 deci tejszín
- 2 (lehetőleg nagy) tojás
+ min 0,5 dl víz hozzákeverve
- 60 g (egy alig teli 2dl-es pohár) darált lenmag
- 20 g (2-3 ev.kanál) darált mandula
- 1 teáskanál sütőpor
+ egy kicsi rum aroma és egy kevés aprított dió a tetejére
Összeállítás: vajat meg kell puhítani, majd beletenni a kockázott csokit, és együtt felolvasztani őket. Ezután hozzáadhatjuk a kakaóport, édesítőt és tejszínt (ez pont jól lehűti a csokit), majd a 2 két tojást és vizet is alaposan belekeverni, végül a sütőporos darált lenmagot és mandulát. (ez max. 10 perc..)
16 szeletre vágom és akkor 1 db:
- cca 80 kcal,
- 3,3g fehérje,
- 7,7g zsír,
- 3,7g szénhidrát, és 2,4g rost
- azaz 1,3 g netto ch-t tartalmaz
Legjobban egy finom csésze teával szeretem. Szerintem érdemes kipróbálni, mert ilyen sütivel fel sem tűnik, hogy az ember diétázik, pedig igen..:)
( a képen nem 1/16-od szelet van, hanem pont a duplája, de főétkezések között, még így is belefér 1 db..)
Szia,
VálaszTörlésGratulálok a blogodhoz! Igen nagy segítség lesz az édességhiány csillapításában :-)
Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted lehet a folyékony édesítőt por alapúra cserélni? Én Lidl-s Cologran-t használok, de nem tudom, hogy ha erre cserélem, az okoz-e gondot/változást a süti állagában? Köszi előre is!
Szia Andi,
VálaszTörlésnagyon aranyos vagy, köszönöm!:)
Remélem hamarosan ismét tudom folyatatni a blogot, mert még van pár recept, amit szeretnék megosztani.
Az édesítő mennyisége nagyon függ attól, hogy mennyire szereted édesen a sütiket (én általában igen), sokszor odaírom, hogy az általam használt édesítő körülbelül hány gramm cukornak felel meg. Ebben a receptben pl. - szerintem - 120-140g közötti cukornak megfelelőt mennyiséget érdemes használni. Biztosan rajta van a cologran-on is, hogy mennyi felel meg 100 g cukornak, és akkor ki tudod számolni.
(a legnagyobb bajban a Steviával vagyok, mert ott a porból "csipetet" írnak, és nagyon ritkán sikerül eltalálnom, hogy pont elég édes legyen...)
Szerintem nem okoz gondot a váltás a süti állagában, de mivel a por "száraz" , a folyékony ugyebár "nedves" összetevő, inkább a szárazakkal keverd össze, és adj hozzá (a receptben előírt fél dl víz mellé)+ 2-3 kanál vizet a masszához.