A Blogról

Miért is kezdtem blogírásba, mikor lassan megszámolhatatlan és követhetetlen mennyiségű gasztro-blog működik már magyarul is? Igazából vagy 3-4 éve tervezem, hogy leírom a kedvenc, saját "fejlesztésű" receptjeimet, hiszen a főzés és az evés számomra alapvető örömforrás, megnyugtat és felpörget egyszerre. A magyar gasztro-oldalak is nagyon profik, különleges és hagyományos receptekkel, fantasztikusan komponált képekkel, nem tudom, hogy lehet-e velük versenyezni, vagy, hogy egyáltalán tudok-e hozzájuk tenni valami hasznosat...

Egy témában azonban nem találtam igazán jó gasztro oldalt: az alacsony szénhidráttartalmú ételekről. Tudom, hogy megjelent több könyv is a témában, de én a kipróbált, alkalmazott (és nem utolsósorban elérhető, megfizethető alapanyagokból készült) receptekre lettem volna kíváncsi.

Bár találtam néhány magyar oldalt is receptekkel, volt olyan étel, ami minden létező lowcarb oldalon vagy fórumon és receptgyűjteményben szerepelt, kipróbáltam és teljesen ehetetlennek találtam.. (ha rábukkantam volna az eredeti forrásra, írtam volna neki, hogy ugye csak viccnek szánta...) A másik problémám, hogy legtöbbször ugyan azokkal a receptekkel találkozom minden oldalon, és az elmúlt években nem is igazán nőtt a receptek száma. Hát talán ezen most tudok javítani egy kicsit. Remélem lesz hozzá időm, kapacitásom stb. Fényképezni is meg kell még tanulnom, most látom, hogy ami az orrom előtt jól és inycsiklandóan mutat, az a képen sokszor egy cseppet sem vonzó, inkább elég fura... Szóval remélem szép lassan belejövök :)

A csökkentett szénhidráttartalmú diétában - természetesen - a különböző húsételek (lowcarb) zöldségekkel megengedettek, de persze nem lehet napi 5x (3 fő és 2 kis étkezés során) húst enni. A zöldségek és gyümölcsök köre is korlátozott (különösen a diéta elején, később az a cél, hogy ezeket folyamatosan és fokozatosan visszaintegráljuk az étkezésünkbe), így majd igyekszem én is minél több alacsony szénhidráttartalmú NEM húsos ételt bemutatni.

Ami a legjobban hiányzik szerintem egy lowcarb diétázó számára, azok az édességek, különösen a sütik, kekszek, vagy sós ropogtatni valók. Én is ezekkel kísérleteztem a legtöbbet, úgy éreztem, hogy talán pár hétig, akár 1-2 hónapig is kibírom ezek nélkül, de ha lassan, és ésszerűen szeretnék lefogyni, és megtartani a súlyom, akkor ezekre is jó lenne valami finom helyettesítőt találni. (nem tudok és nem is akarok végleg lemondani róluk).

Szerencsére az internet tele van több (100)ezer lowcarb recepttel, végig sem lehet őket olvasni, nemhogy kipróbálni... Hát én rengeteggel próbálkoztam (a többség a kukában végezte), és találtam néhány igazán értékes receptet is, amelyiket gyakran készítem, sőt többségét tovább is gondoltam. Néha egy sós receptből lett nálam édes, vagy fordítva, de leggyakrabban a rosttartalmon igyekszem emelni, illetve a nálunk nem kapható (vagy drágán, nehezen beszerezhető) alapanyagok helyett találni megoldást.

Röviden ennyit a blogomról és a céljaimról, és szívesen fogadok minden receptekkel kapcsolatos tapasztalatot, véleményt vagy kérdést!

Kellemes főzőcskézést minden kedves olvasómnak!




Related Posts with Thumbnails