2010. szeptember 6., hétfő

Gombás Pizza (szénhidrátszegény és húsmentes)

Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik már nagyon ki vannak éhezve egy finom pizzára, de unják (vagy mint én, sosem szerették igazán) a húsból vagy (csak) zöldségekből készült pizzaalapot. Nálunk a család is nagy pizzafogyasztó, nehéz megállni, hogy az illatos, fűszeres tésztából ne együnk pár falatot, ezért a hagyományos mellett újabban én is csinálok egy széhidrátszegény korongot magamnak. A látvány tökéletes illúzió, de nem akarok senkit becsapni: az íze nem lesz olyan, mint egy igazi kelttésztás pizzakenyérnek.

Mielőtt bárki meggondolná magát, gyorsan mondom a legnagyobb előnyét: a sütést is beleértve 30-35 perc alatt készen van! Nem kell dagasztani, keleszteni, csak kavarni egy kicsit. Akkor írom is a hozzávalókat:

A tésztához:
- 1 db tojás (én most "nagy" tojást használtam)
- 40 ml habtejszín (a legegyszerűbb a 10ml-s kávétejszín dobozkával kimérni, vagy cca 4 evőkanál is ennyi)
- 50 g búzasikér (vagy más néven szejtán) - kipróbáltam szójafehérjével, azzal is ugyan ilyen jó!
- 2-3 csipet só és ugyan ennyi fokhagyma granulátum

A feltétet szerintem mindenki készítse úgy, ahogy szeretni, én a következőket használtam:
Pizzaszósz:
- 2 csapott evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál víz (+ ha nagyon savanyúnak érezzük a pürét, pár csepp (!) édesítő)
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1 kis gerezd fokhagyma reszelve vagy préselve
- só, bors
- sok sok bazsalikom és oregano

A tetjére:
- 5 dkg gomba (kevés kakukkfűvel enyhén megpárolva)
- 5 dkg sajt

Elkészítése:
A tojást keverjük össze a tejszínnel, és a fűszerekkel, majd nagyon alaposan keverjük hozzá a búzasikért. A ragacsos masszánkat egy (lehetőleg szilikonos) sütőpapírra kör (pizza) alakban kenjük rá (lsd. kép). Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt süssük át. Amíg sül a tésztánk, kavarjuk össze a szósz hozzávalót, pároljuk meg a kevéske gombát, és reszeljük le a sajtot. A félkész tésztát vegyük ki a sütőből, kenjük meg óvatosan (mert egy kicsit puha) a szósszal, szórjuk meg a sajttal és végül tegyük a tetejére a gombát (nem jó, ha a sajt alatt marad a gomba, mert nem tud elpárologni a leve...) 200 fokon 13-15 perc alatt süssük készre a pizzánkat. (10 perc után nem árt figyelgetni, nehogy megégjen)

Frissen hasonlít az íze leginkább a szénhidrátdús társához, de azért egy kicsit szárazabb... nem is tudom, más. A fűszeres szósz  és a sajt segít minden mellékízt elnyomni benne, talán 2 -3 harapás után fogjuk érezni, hogy nem lisztes tésztát eszünk. Szerintem legjobb, ha 1 nap alatt elfogyasztjuk, de ha másnapra marad, akkor pár percre tegyük vissza a forró sütőbe.

A fenti mennyiségből készült pizza fele (nálam 2 szelet) szerintem kiadós adag, és van benne:
-  336 kcal
- 35 g fehérje
- 22 g zsír
- 9, 4 d ch és 0,5 g rost, azaz
- 8,9 g nettó szénhidrát*

Elkészítettem tonhalas változatban is, úgy is isteni. Van más pizzaalapom is, később még visszatérek rá:)
Ezt a tésztareceptet több helyen is meg lehet találni az interneten, én most is a Low Carb Diet oldaláról adaptáltam.

*Most éppen nem nagyon bízok a saját kalóriatáblámban, ezért az a legjobb, ha mindenki kiszámolja pontosan..

7 megjegyzés:

  1. Kedves lccusisine!

    Hadd gratuláljak, fantasztikusak a receptjeid! Lenne néhány kérdésem hozzád, de ha nem haragszol inkább mailben tenném fel, ha megkapom a címed:)Köszönöm!

    egy rendszeres olvasód:

    eva

    VálaszTörlés
  2. Kedves Cuisine!

    Mi lehet annak az oka, h amint kivettem a félkész pizza lapot a sütőből 5mp alatt a felére vissza csökkent?:D elég vicces látvány volt, de nem értettem h mit rontottam el :/

    VálaszTörlés
  3. Szia Bernadett,
    nekem a 2. sütés után szokott egy kicsit összébb esni (vagy összébb sülni?), de ahogy a képen is látod, a félkész pizza még egész "magas".

    Ha nem sikérből (azaz búzafehérjéből), hanem más fehérjeporból készíted az alapot, akkor nem is nő meg ennyire.

    Sajnos most nincs hirtelen ötletem, mi lehet az összeesés oka, esetleg próbáld meg, hogy egy kicsit tovább sütöd "elő" (azaz az első sütés legyen min.15 perces) Talán akkor keményebb kérget kap a sikéres alap.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Nem tudom, hogy egyáltalán figyeled-e még ezt az oldaladat. Ha igen, akkor annak én örülni fogok. Ma kezdtem el kipróbálni ezeket a recepteket, és nagyon örültem neki, mert igazán jól sikerültek... Kivéve a pizza.... nekem annak az állaga nem lett folyékony.... sőt, kifejezetten száraz, szétesős.... nem tudom, hogy miért, mivel mindent a recept szerint csináltam..... annyi mennyiséget, amit írtál.... Kellett volna még vizet tennem hozzá? Azt szabad? Egyébként fogtam a masszát, és végül is a tepsiben a tenyeremmel formáztam koronggá, és persze megsült így is, de közel nem olyan lett, mint a te képeden... Szóval, ha még olvasod ezt itt, akkor kérlek írd meg nekem, mit ronthattam el:) Köszönöm! Kriszta

    VálaszTörlés
  5. Szia "Névtelen":)

    Persze, hogy figyelem a blogot, hiszen én is használom a recepteket, csak sajnos új bejegyzéseket nincs időm publikálni.. nagyon szeretnék igényes, tényleg kipróbált/bevált receptekről írni, de sajnos ez elég sok időbe kerül... ami most nekem nincs.

    Visszatérve a receptre:
    egyetlen egy dologra tudok gondolni, hogy a tojások nagyon különböző méretűek szoktak lenni... még két közepes ("M"-es) tojás súlya is eltérhet.. Én leggyakrabban "nagy", azaz "L"-es tojást használok.

    De kisebb tojás mellett - ahogy írtad - vizet is lehet nyugodtan hozzátenni, az úgy is az első pár perceben kisül belőle, nem marad nedves a massza. Egyébként sem lesz túl híg tészta, inkább amolyan ragacsos, krumlipüré szerű, de még kenhető. amikor a sütőlapra borítom, akor én is vízbemártott kanállal szoktam elsimítani.

    Azóta már "tovább fejlesztettem" a tészát, és egy kevés vizet és 1-2 (csapott) evőkanál darált lenmagot is adok hozzá. Így rostdúsabb és talán egészségesebb lesz as pizza-alap.

    Remélem tudtam segíteni...

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Kipróbáltuk a receptet, problémamentesen zajlott a készítési folyamat! :) (búzasikér került a pizza tésztába, mert az volt éppen itthon) A végeredmény pedig abszolút pozitív csalódás! A szószba került egy kis chili cayenne, lehet ez "vette el" a tészta mellékízét. A feltét pulykamellsonkából és 2 fajta sajtból állt..
    Nagyszerű recept, még az állandó kritikusaim is elismerő szavakkal illeték a művet!! ;) Egyszóval hajrá, próbáljátok ki, megéri! Legjobb reformpizza-alap recept!

    Üdv: Zita

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails