2010. szeptember 25., szombat

Édes kókuszkenyér

Nagyon szeretem a kókuszos ízeket, ezért ez a puha, illatos süti is az egyik kedvencem. Egyszerű, gyorsan elkészül, csak úgy, mint egy kevert süti. Nem igazán látványos, de amint beleharapunk már nem is fogunk a csúnyácska kinézetére gondolni. Lehet, hogy csak azért, mert még most is a "hatása alatt" állok, de szerintem ez az egyik legfinomabb low carb süti, amit eddig sütöttem... 

Hozzávalók:
- 120 g finomra darált kókuszreszelék
- 30 g darált lenmag
- 3 tojás
- 0,75 dl kókusztej (vagy tejszín)
- 60 g olvasztott vaj
- 15 ml folyékony édesítő (vagy más cukorhelyettesítő)
- 6 g sütőpor
- kevés citromhéj

Összeállítás: a megolvasztott vajat keverjük össze az édesítővel és a kókusztejjel, majd a tojásokkal. A kávédarálón daráljuk finomra a kókuszreszeléket*, majd keverjük össze a darált lenmaggal és a sütőporral. A száraz és nedves összetevőket alaposan elkeverjük, és szilikonos vagy sütőpapírral bélelt formában** 175 fokon 45-50 perc alatt megsütjük***.

* 8-10 mp alatt , 2 részletben, közben rázogassuk a darálót. Nem baj, ha egy kicsit összeragad, kézzel szét lehet morzsolni. Én előre szoktam ledarálni több adagot, és a hűtőben tartom a légmentesen lezárt üvegeket. 

**viszonylag kicsi, az aljánál 7x13 cm, a pereménél pedig 10x20 cm-es formát használok.

*** Azért vegyük figyelembe, hogy minden sütő más, különösen a légkeveréses és sima gáz sütő között lehet nagy eltérés a sütési időben. Ha nem légkeverésen sütjük, egy kicsit tovább tart, de egyes villanysütőknél viszont nagyon megsülhet a teteje.. Velem is előfordult, hogy középen elvágtam a kenyeret, és még nagyon nedves, kicsit krémes volt a belseje, ilyenkor simán visszaraktam a formába, és 8-10 percig még sütöttem... 

Én 15 szép szeletre vágtam a kenyerem, és így 1 darabban van:
- 110 kcal
- 3,5 g fehérje
- 11,6 g zsír
- 2,9 g szénhidrát, és 1,9 g rost, azaz
- 1 g nettó ch*

Nagyon puha, szaftos süti lesz belőle, elég kiadós, 1 szelet is elég a reggeli kávéhoz, vagy a délutáni tea mellé (vagy ki mihez szereti enni).

*Sajnos nem tudok olyan tápanyagtáblázatról, amit "hitelesnek" lehet elfogadni, ezért a saját kis - innen-onnan összeszedett - adataimból számolgatok. Javaslom, hogy mindenki használja azt a táblázatot, amiben ő leginkább bízik.. 

8 megjegyzés:

  1. Nekem 30 perc alatt megsült! Nagyon finom, lesz ez még a tányéromban! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is megsült 30 perc alatt! Újítottam egy kicsit, a fele masszába kakaót kevertem, azt tettem a forma aljába, a tetejére pedig az eredetit. Nagyon fini, a nem diétázóknak is ízlik! :)

    VálaszTörlés
  3. Mosolyalbum, örülök:)

    Mira, nagyon jól hangzik a kakaós változat!:) A család nálam is szereti :)

    VálaszTörlés
  4. Már készül a blogbejegyzés, de addig is köszönöm Alexandra ezt a kellemes meglepetést!:)

    VálaszTörlés
  5. Kipróbáltam, tényleg nagyon finom és laktató! De az én kenyérkém elég lapos lett, nem lett olyan szép magas, mint a tiéd, nem értem miért... Furcsállottam is h hogyan lesz 150grammnyi szárazanyagból ilyen magas kenyérke... A te kenyérformád mekkora? Szerinted elrontottam valamit?

    VálaszTörlés
  6. Névtelen, azt hiszem a formában lehet a megoldás, mivel én tényleg elég kicsi (az aljánál 7x13 cm, a pereménél pedig 10x20 cm-es) szilikonformát használok... eddig mindig ilyen szép magas lett, a sütőpor és a tojások is emelnek rajta.

    Hogy ez másoknál ne okozzon gondot, javítottam a bejegyzést, beleírva a forma méretét.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Kókuszzsírral készítettem,hát nagyon nedves olajos lett a végeredmény...lehet sima vajjal kellett volna?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails