2010. szeptember 23., csütörtök

"Forradalmi" Atkins zsemlék

"Revolution Rolls" névvel jelent meg Dr. Atkins 1972-es könyvében ez a recept, amely a mai napig is rendkívül népszerű, hiszen mindössze 0,3 g szénhidrátot tartalmaz egy darab zsemlécske, és a bevezető - azaz legkevesebb szénhidrát fogyasztását javasló - szakaszban is megengedett. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, kevés alapanyagból áll, puha textúrájú, igazán finom...egyszóval, valóban forradalmi :)

Az íze és az állaga valahol félúton van egy - enyhén sós - piskóta és egy hamburgerzsemle között, de ízesíthető sokféle módon, és természetesen édesen is elkészíthető. Én az eredetinek mondott receptet (The Original Atkins' Diet Revolution Rolls) használtam, a hozzávalók a következők:

- 3 (lehetőleg nagy) tojás, szétválasztva
- 75 g - 3 evőkanál - áttört túró, vagy krémes ricotta, vagy natúr krémtúró, vagy krémsajt
(én ez utóbbit használtam, mégpedig házi verzióban, Wiselady receptje alapján elkészítve)
- 1/2 kávésaknál só
- pár csepp édesítő
- 1 csipet tisztított borkő (ez segít egészen keményre és tartósra verni a tojásfehérjét)

Elkészítése:
A tojásfehérjét verjük fel jó keményre, félúton adjuk hozzá a borkövet.* A tojássárgáját a krémsajttal, a sóval és a pár csepp(!) édesítővel szintén keverjük simára (legjobb ezt is kézimixerrel, mert a krémsajt kisit "makacs"), majd óvatosan, hogy ne törjük össze a habját, adjuk hozzá a tojásfehérjét. Egy kanállal rakjunk 9 halmot szilikonos sütőpapírra, és 150 fokra előmelegített sütőben  - nem légkeveréses módban!** - süssük 1 órán keresztül.  Várjuk meg, amíg kihűl, és egy nagy - kenyérszeletelő - késsel vágjuk óvatosan ketté.

* esetleg elhagyható, így hígabb lesz a massza, és lehet hogy egy kicsit laposak lesznek a zsemlék, de annyira kevés a ch bennük, hogy akár 2 zsemlét is tudunk használni egy szendvicshez. Azt is megpróbálhatjuk, hogy egy szilikonos muffinformába adagoljuk a masszát, az segít megtartani a formáját.

** tapasztalatom, hogy minden olyan étel, ami felvert tojásfehérjét (vagy bármilyen tojáshabot) tartalmaz, menthetetlenül összeesik, ha légkeveréssel sütjük...

Ha 9 darabot készítünk, 1 darabban van*:
- 66 kcal
- 4,7 g fehérje
- 7,8 g zsír
- 0,3 g szénhidrát (0 g rost)

Nagyon könnyű az állaga, talán valóban inkább piskóta-, mint zsemleszerű, de tényleg finom, és a reggeli kenyér vagy péksütemény helyettesítésére kiváló! Nem próbáltam meg lefagyasztani (gyorsan elfogy, a család is szereti), de a hűtőben pár napig eláll, egy étkezésre 3 zsemlécske is belefér a diétánkba.

(*a tojások nagyságától is függ, és a (krém)túrók is nagyon különféle szénhidráttartalommal rendelkezhetnek! Legjobb, ha utánaszámolunk.)

11 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszik ez a recept, ki fogom próbálni! Köszike!

    VálaszTörlés
  2. Ebben valóban nincsen semmilyen gabona?
    Receptre olyan, mint egy ricotta szuflé, de látványra egyáltalán nem.

    VálaszTörlés
  3. Anci,
    örülök, ha elkészíted, remélem neked is tetszeni fog!:)

    VálaszTörlés
  4. Alexandra,
    nem, valóban nincs benne semmi más, csak a receptben leírtak..:)*

    Még nem csináltam ricotta szuflét, de szerintem a szuflés jellegét a hosszú, viszonylag alacsony sütési idő alatt veszíti el. Az összes nedveség szép lassan elillan belőle, és a szivácsos állag kissé "megdermed", talán ez adja a kelt tésztához hasonló textúrát.

    Morzsálódó és törékeny eleinte, majd a levegő páratartalama miatt megpuhul egy kicsit. Nagyon érdekes élmény:)

    Tehát az íze nem hasonlít a lisztes zsemlékre, de így is nagyon jó szendvicsalap!

    *(ha a google képkeresőben rákeresel a "revolution rolls"-ra, hasonló eredményeket találsz:) )

    VálaszTörlés
  5. Szia
    Nagyon tetszik a recept, épp most probálkoztam meg vele, de sajnos leégett :( (20 perc alatt)
    Az előmelegitett sütő után, milyen hőfokon kell tovább sütni? Az édesitő feltétlenül kell bele?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon sajnálom Kacsa...(

    Nem forró, de meleg sütőbe kell rakni a zsemlécskéket, és végig alacsony hűfokon kell sütni (150 fokon).
    (összehasonlításképpen: a pizzát ált 200 fok felett sütik, a sütiket 180 fokon)

    Ha gázsütőd van, akkor a legalacsonyabb lángon, ha légkeveréses sütőd van, akkor eleve a 150 fokot kell beállítani, és a légkeverést kikapcsolni.

    Remélem tudtam segíteni, és ki fogod újra próbálni.. szerintem érdemes :)

    VálaszTörlés
  7. 3x sütöttem eddig, de vannak még problémáim:
    1. Bármire teszem, ahhoz odaragad (muffin papírba, sütő aljára, sütő aljára tett zsírpapírra. Ha fel akarom szedni, a fele ott marad. Erre van megoldás?
    Már visszavettem 130-140 fokra, de még így is megpirul 45 perc alatt, ellenben a felénél valamiért összeesik (nem légkeveréses módban).

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Olyan kérdésem lenne h natúr krémsajtnak megfelel a mascarpone?
    A másik kérdésem pedig az lenne, h ez a borkő ez por állagú? A neten csak olyat találtam h Bio Bórkő sütőpor. Ez lenne az?
    Válaszod előre is köszönöm

    Bernadett

    VálaszTörlés
  9. de kár, hogy már rég frissítetted az oldalt :( az utolsó poszt tavalyi =(

    VálaszTörlés
  10. Szia FaBRIK,

    én csak szilikonos sütőpapírt használok, és azon nem szokott odaragadni. Szilikon lapom is volt, de több sütés után is nagyon erősen éreztem raja a műanyag szagot, így én inkább maradok a papírnál, de fontos, hogy az is "szilikonos" legyen.

    Nem tudom, hogy miért esik össze menet közben, talán próbáld ki, hogy 50 percig egyáltalán nem is nézel rá (140 fokon), kis sem nyitod az ajtót. Nem fog megégni, és egy idő után nem is barnul tovább. Nekem csak kihüléskor esik egy kicsit össze, a képen látható mértnél 1,5x nagyobb sülés alatt.

    Én is nagyon szkeptikus voltam a sütési hőmérséklettel és az idővel kapcsolatban, de azt mondtam, hogy egy próbát megér és gyönyörűen sikerült...

    VálaszTörlés
  11. Bernadett,
    a mascarpone igazából egy natur krémsajt..:) tehát tökéletes hozzá.

    igen, a borkő por állagú, de semmiképpen nem ugyan az, mint a borkő tartalmú sütőpor, mivel abban keményítő (azaz szénhidrát) is van.

    Próbáld ki egy kis borkősavval, vagy akár pár csepp ecettel. A lényeg, hogy kemény, és tartós legyen a felvert tojásfehérjehab. (akár el is hagyhatod, csak akkor lágyabb lesz a masszád..)

    Én is nagyon sokat sütöttem tojáshabos/szuflés ételeket, mire rájöttem, hogy hogyan lehet úgy összekeverni a tojáshabot bármivel, hogy ne törjön össze a hab... lehet, hogy nem elsőre, de előbb utóbb sikerülni fog...:)

    Sajnos igazad van, hogy nagyon régen nem írtam, megváltozott sok-sok minden most az életemben, és nincs rá időm, energiám, hogy új recepteket tegyek fel... de remélem ez majd változni fog, mert még vannak jó ötleteim/receptjeim.

    Addig is jó főzőcskézést! Ha kissé megkésve is (ezért elnézést mindenkitől), de a kommentekre, kérdésekre igyekszem válaszolni.

    (Hoxa forumán is nagyon jó receptek vannak, érdemes ott is körülnézni!)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails