2010. szeptember 2., csütörtök

Egyszerű LC trüffel

Az utóbbi pár napban elrontottam (jó) néhány érdekes - ígéretes receptet, (például egy cukkinis muffin és egy szójás ropogós több verziója sem volt igazán sikeres, de nem adom fel..), és egy kicsit elfáradtam . Nem akartam tovább kísérletezgetni, kényeztetésre vágytam, valami nagyon egyszerűre és "készre": csokoládéra :) A diétákban ugye ez általában tiltott dolod, de - szerencsére - lehet szénhidrátcsökentett recepteket is találni. Ez is ilyen, sokszor csináltam, egyszerű, nagyon szeretem.

Nem árt vigyázni vele, 2-3 db-nál többet ne együnk egy nap belőle, mert bár alacsony a ch tartalma (0,7 g netto ch/db*), de azért csokiból van, és addiktív..

Hozzávalók:
- 20 ml habtejszín (pl. a kávétejszines kis "kupakkal" könnyen ki lehet mérni)
- 20 g vaj
- 3-5 ml folyékony édesítőszer, ízlés szerint (itt a saját kupakja a mérőedény)
- 70 g étcsokoládé (minimum 75%-os kakótartalommal) 
- egy kevés vanília eszencia (vagy mandula kivonat, esetleg menta kivonat vagy egy kis kanál rum)

Elkészítése:
A tejszínt, a vajat az édesítőt (+ az eszenciákat) össze kell melegíteni, (de nem kell forralni), amikor elég forró, hozzákeverjük az egészen apróra összevágott étcsokit. Hagyni kell egy percig olvadni a csokit, majd nagyon alaposan elkeverjük, amíg teljesen homogén nem lesz a masszánk (ha kell, gőz fölött melegítsük egy kicsit, de ha elég apróra vágtuk a csokit, akkor elolvad benne). Kis bonbonos papírba öntjük, és a hűtőben 3-4 órát dermesztjük. Krémes, puha, tényleg olyan mint egy trüffel:)


Persze én pont most nem találtam a bonbonos papírokat, így egy kevés kókuszolajjal kikent jegkockatartóba öntöttem a masszát. Csak réméltem, hogy sérülés nélkül ki is fognak belőle jönni, amit többé kevésbé sikerült is (de tervbe is vettem egy igazi bonbonos szilikonforma beszerzését), bár nem lettek valami szépek... Kevés finomra őrölt kókuszreszelékkel szórtam meg a tetejét, hogy az egyenletleségeket elfedjem, és így fényképeztem le... már ami maradt belőle :)
Én most 16 darabot csináltam ebből a masszából, de így tényleg nagyon kicsik lettek a bonbonok, legközelebb 10 vagy 12 lesz belőle...

Leírni szerintem tovább tartott mint elkészíteni a masszát, tényleg 10 percen belül kész (annál nehezebb azt a pár órát kivárni, amíg a hűtőben pihen...). Ez a legegyszerűbb verzió, de szerencsére rengeteg ízzel fel lehet dobni, érdemes továbbgondolni, kinek mi a "gyengéje"..

Ha 10 db-ot csinálunk belőle, akkor 1 db-ban van:
- 64 kcal
- 0,7 g fehérje
- 6,1 g zsír
- 1,6 g szénhidrát és 0,9 g rost, azaz
- 0,7 g netto ch

* a saját számításaim szerint.. szerintem az a legjobb, ha azért mindenki utánaszámol, a szerint, hogy ő pontosan miből mennyit tett bele...

6 megjegyzés:

  1. Bírod hosszabb távon is az LC diétát? Én eljutottam odáig, hogy kénytelen voltam abbahagyni, mert majdnem bekómáltam. A cukrom 2,5 köré esett le :-(

    Sikerült vennem igazi csokiformákat bonbonozni. Egyrészt a pokolba kívántam az, aki barna szilikonból csinálta, mert nem látni, hogy ha kikened, jutott-e mindenhova a csokiból. Másrészt egy törékeny, töltött bonbon abból se jön ám ki. Végül elunva a vesződést, a kész bonbonokat betettem a fagyasztóba. Utána akár kalapáccsal is kiüthettem volna a formából :-)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon jól bírom ezt a diétát, sőt, eddig soha nem tudtam lefogyni semmi mással, maximum 2-3 kg-t, ami gyorsan vissza is jött. 3 éve úgy 3-3,5 hónapig csináltam (ez alatt 7-8 kg-t fogytam, és el is értem a kívánt súlyt), most egy kicsit több a cél, ezért már több mint 4 hónapja eszem szénhidrátszegényen.
    Nem vagyok orvos, ezért nem tudom, hogy mi lehetett a gond nálad, de ha megfelelően folytatod ezt a diétát, akkor szerintem a vércukrodnak pont stabilizálódnia kellene. Én nagyon sok zöldséget eszem, a fehérje és zsírfogyasztásom pedig a normális étkezésnek felel meg (az előtt is körülbelül ennyit ettem)

    Te mennyi ideig csináltad?

    Akkor még lehet, hogy várok a bonbonforma beszerzésével, úgy sem eszem azért olyan sokat.. Nekem sem sikerült tökéletesen kiszedni mindegyik darabot, de úgy is csak a magam örömére készítettem, nem ajándékba... :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a receptjeidet, nagy segítség a diétámhoz! :)

    További sok sikert és kellemes fogyást kívánok! :)

    VálaszTörlés
  4. Négy évig csináltam, miközben 93 kilót fogytam. Hamarosan megírom bővebben a fogynék-on.

    Én a karácsonyi ajándék bonbonokkal mérgelődtem.

    VálaszTörlés
  5. Kedves mr,
    örülök, hogy más is tudja ezeket a recepteket használni. Neked is sikeres diétázást!

    VálaszTörlés
  6. jókaja, gratulálok a fogyásodhoz, egy nagyszerű eredmény! Kiváncsian várom a beszámolódat, keresni fogom a fogynék oldalon!

    Én is úgy gondolom, hogy átgondolt és finom receptekkel nagyon sokáig lehet diétázni ezzel a módszerrel, úgy, hogy közben nem szenvedésnek, hanem akár kényeztetésnek érezzük a kúrát...

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails